Hoppa till innehåll

Bokrecension: Gabriel Garcia Márquez – Kärlek i kolerans tid

2 maj, 2011

Gabriel Garcia Márquez – Kärlek i kolerans tid

När jag läser den blir jag glad, det är en vacker bok om kärlek och längtan.

Luftfuktigheten och dofterna från den karibiska staden, solen och hettan, de subtila förvirrade kärleksförklaringarna och alla omvägar innan kärleken äntligen får släppas fri är allt som egentligen behövs för att beskriva Kärlek i kolerans tid.

Men så enkelt är det inte. Kärlek i kolerans tid är även en irriterande och hopplös berättelse om självförnekelse och absurda föreställningar som idag känns vansinniga. Fermina och Florentino blir på förälskade i varandra utan att det egentligen finns någon anledning förutom uppjagad förväntan. De är unga och deras kärlek försvinner aldrig. De två väljer olika vägar för att förneka den kärlek som uppstått, Fermina gifter sig med en uppsatt läkare och Florentino köper kärlek och trånar och längtar.

Som kärlekshistoria är Kärlek i kolerans tid rätt storslagen eftersom det på något sätt kan ses som vackert att deras kärlek inte lämnar dem ifred. Men egentligen är den rätt irriterande för hela deras liv försvinner ifrån dem. De varken gör något åt situationen eller strävar mor något nytt. Allt detta kan förklaras med seder och bruk men det blir ändå mest tragiskt. Men kärleken är stark och människan dum.

Hela alltet. hela livet, göms bakom den segdragna längtan vilket medför att Kärlek i kolerans tid mycket känns som en hyllning till kärleken, även om det kanske egentligen är en bok om att se till att leva innan det är för sent.

Gabriel Garcia Márquez har med Kärlek i kolerans tid lyckas skapa mycket speciella stämningar. Och eftersom den spänner över en hel livstid är det imponerande att han lyckas få med så många detaljer trots att boken är rätt generell.

Det är svårt att inte förbli oberörd av Gabriel Garcia Márquez Kärlek i kolerans tid men det är också svårt att inte bli lätt irriterad. Det finns inga direkta anledningar till att inte läsa Kärlek i kolerans tid men läs den med öppet sinne och läs mer om allt annat än berättelsen om kärlek.

No comments yet

Lämna en kommentar