Hoppa till innehåll

Bokrecension: Mara Lee – Ladies

2 maj, 2011

Mara Lee – Ladies

Du förflyttas i tid och rum – rum som du kanske känner till, hört talas om, sett, upplevt – Skåne, Paris, Stockholm.

Du möter personer som du kanske träffat, sett på avstånd, lyssnat till, kanske känner eller inte alls sett eller uppmärksammat.

Det är en svepande bok som hela tiden vänder och vrider på karaktärerna, personligheter öppnas upp, bryts ner, förvrängs och tonas ut – alla är allt och inget. Svepandet, eller förändringen gör att läsningen sällan är statisk och texten flyter fram och du tvingas hela tiden till att omvärdera det du precis läst och när du upptäckt måste allt du läser ständigt behandlas som något att omvärdera.

Romanen kretsar runt fyra kvinnor, alla på något sätt enastående, som har ett gemensamt förflutet och som ett eller annat sätt bär på sår, brister – sargade själar.

Lea, Siri, Mia och Laura. Och det är sorgligt och underhållande (på något märkligt sätt).

Mara Lees Ladies visar på de uppenbara komplicerade och  svårdefinierade vändningar och utgångspunkter människor har att förhålla sig till. Händelser som sätter spår men som förträngts och det centrala temat, om det finns något sådant, är kränkningar av olika slag.

Handlingen kretsar kring en utstuderad hämnd som läsaren allt eftersom blir invigd i, en hämnd som en gång för alla ska återupprätta hedern, eller egentligen är det kanske bara en hämnd för att ge igen, som ett straff.

Mara Lee skriver helt neutralt, ett språk utan motstånd, men samtidigt väldigt engagerande och suggestivt. Och det bästa av allt är de korta passagerna som blir poetiska i uttrycket, ord som svävar vid sidan av, som lyfter hela textmassan till ständigt oväntade nivåer och läsupplevelsen är i ständig förändring, orden och formen som direkt och exakt för texten i en riktning omöjlig att förutse.

Men efter att ha läst färdigt Mara Lees Ladies är det som att den emotionella tomhet, avsaknaden av hjärta som beskrivs i Ladies, lever vidare och omöjliggör en rättvisande tanke eller uppfattning om boken. Att läsa Mara Lee är en läsupplevelse som växer och trots att det är svårt att placera de fyra kvinnorna boken handlar om och trots att deras utvecklingen hela tiden sätter upprättade definitioner på spel och att inget är som det först verkar är det en helt klart läsvärd bok, mer än så, just för att den är så flyktig men ändå statiskt.

Det är besynnerligt men det är en bok som, om du är mottaglig, aldrig låter dig vila vilket är rätt så unikt, för Mara Lee leder in läsaren på ett spår, på ett förförande sätt och när du har accepterat förutsättningarna ändrar hon dem och tvingar dig till att börja om och omvärdera allt igen.

No comments yet

Lämna en kommentar